Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Υπάρχουν τόσες πολλές άλλες - και πιο υγιεινές - επιλογές για να προσθέσετε γεύση στα γεύματά σας.1
Εσείς ποια θα δοκιμάσετε απόψε;
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το αλάτι
Ελέγξτε τις ετικέτες
Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να δείτε την περιεκτικότητα σε αλάτι στα τρόφιμα που αγοράζετε κάθε μέρα. Προσπαθείστε να επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, αν είναι δυνατό.2
Μετατροπή του νατρίου σε αλάτι
Προσέξτε όταν ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων καθώς μπορεί να αναφέρουν τη μέτρηση του αλατιού ή του νατρίου. Για τη μετατροπή του νατρίου σε αλάτι, πολλαπλασιάστε την ποσότητα του νατρίου με το 2,5. Π.χ., 1 γραμμάριο νατρίου ανά 100 γραμμάρια είναι 2,5 γραμμάρια αλατιού ανά 100 γραμμάρια.2
Υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
Ορισμένα τρόφιμα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι λόγω του τρόπου παρασκευής τους, ενώ άλλα συμβάλλουν στη συνολική πρόσληψη αλατιού στη διατροφή μας λόγω του ότι τρώμε μεγάλες ποσότητες από αυτά.2 Θα ήταν καλό να το λάβετε αυτό υπόψη σας και να προσπαθήσετε να βρείτε εναλλακτικές τροφές με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
Αναλυτικότερα
Οι ειδικοί σε θέματα υγείας συνιστούν στους ενήλικες να περιορίσουν την πρόσληψη αλατιού σε 6 γραμμάρια την ημέρα (2,4 γραμμάρια νατρίου). Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε 1 κουταλάκι.2 Είναι σημαντικό για την υγεία σας η πρόσληψη αλατιού να μην είναι ούτε πολύ υψηλή ούτε πολύ χαμηλή.
Αν η πρόσληψη αλατιού είναι πολύ υψηλή, μπορεί να εμφανίσετε αυξημένη αρτηριακή πίεση και να διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφρικής νόσου και καρκίνου του στομάχου. Επιπροσθέτως, η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει ασβεστιουρία, που αυξάνει την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα. Κάποια ποσότητα από αυτό το ασβέστιο που χάνεται προέρχεται απευθείας από τα οστά σας, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της οστικής πυκνότητας.2-4
Αν, αντιθέτως, η πρόσληψη αλατιού είναι πολύ χαμηλή, διατρέχετε κίνδυνο αυξημένης χοληστερόλης, καρδιακής ανεπάρκειας, αντίστασης στην ινσουλίνη και διαβήτη τύπου 2.5-7