Επεξεργασμένο κρέας και η επίδρασή του στην οστική αντοχή | Γερά οστά | Geraosta

Διατροφικές συμβουλές

Επεξεργασμένο κρέας

Πόσο είναι το πολύ;

Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα
Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο επεξεργασμένο και κόκκινο κρέας καταναλώνετε συνολικά κάθε μέρα;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το επεξεργασμένο κρέας:

Φέτες αλλαντικών

Αλλαντικά

Τα αλλαντικά συχνά παρασκευάζονται με την προσθήκη αλατιού, ζάχαρης, μπαχαρικών και άλλων χημικών συντηρητικών. Επιλέξτε τον (κάπως) πιο υγιεινό δρόμο και προτιμήστε αλλαντικά από τεμάχια κρέατος χωρίς νιτρώδη και συντηρητικά.

Εναλλακτικές τροφές που αντικαθιστούν το επεξεργασμένο  κρέας

Εναλλακτικές του επεξεργασμένου κρέατος

Εξετάστε το ενδεχόμενο να τρώτε περισσότερα γεύματα χωρίς κρέας, να μειώσετε την ποσότητα επεξεργασμένου κρέατος που τρώτε και να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών για να γίνετε υγιέστεροι.1,2

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με προβλήματα υγείας

Σύνδεση με τις ασθένειες

Μελέτες έχουν δείξει την ύπαρξη στενής σχέσης μεταξύ της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος και προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής υπέρτασης, της καρδιακής νόσου, του διαβήτη, της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) και του καρκίνου του εντέρου και του στομάχου.2,3

Αναλυτικότερα

Πρώτα απ' όλα, τι είναι επεξεργασμένο κρέας; Πρόκειται για κρέας το οποίο συντηρείται με τη μέθοδο της ωρίμανσης, του παστώματος, της κάπνισης, της ξήρανσης ή της κονσερβοποίησης. Επεξεργασμένο κρέας περιέχουν και τα έτοιμα γεύματα. Κρέας το οποίο έχει καταψυχθεί ή υποστεί μηχανική επεξεργασία (π.χ.τεμαχισμό ή κοπή σε φέτες) θεωρείται μη επεξεργασμένο. Σε γενικές γραμμές, το επεξεργασμένο κρέας θεωρείται ανθυγιεινό και έχει συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και της καρδιακής νόσου. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσοι έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής καταναλώνουν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας από όσους ακολουθούν υγιεινή διατροφή. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να είναι κανείς 100% σίγουρος ότι το επεξεργασμένο κρέας ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Όμως υπάρχει η υποψία ότι ο συνδυασμός επεξεργασμένου κρέατος με άλλον/ους παράγοντα/ες ανθυγιεινού τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, είναι αυτός που αυξάνει τον κίνδυνο.3

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ