Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Η Amgen δεν είναι υπεύθυνη για το περιεχόμενο αυτού του διαδικτυακού τόπου τρίτων στον οποίο εισέρχεστε και δεν ενστερνίζεται το εν λόγω περιεχόμενο στην παρούσα αλληλογραφία.
Γνωρίζετε ποιοι τύποι λιπαρών είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών; Και ποιοι τύποι θα πρέπει να αποφεύγονται; Συνεχίστε το διάβασμα για να μάθετε περισσότερα.
Πώς να χειρίζεστε τους διάφορους τύπους λιπαρών:1
Τρώτε λιγότερο
Περιορίστε ή αποφύγετε τα τρανς λιπαρά και ορισμένα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα τηγανητά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Τρώτε μέτριες ποσότητες
Τα Ω6 λιπαρά οξέα (ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους) βρίσκονται στο αραβοσιτέλαιο, στο καρθαμέλαιο και στο ηλιέλαιο.
Τρώτε περισσότερο
Τα Ω3 λιπαρά οξέα (ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως σολωμός, σκουμπρί και τόνος, στο λιναρόσπορο, στα φουντούκια και στο έλαιο καμελίνης.
Τρώτε περισσότερο
Τα Ω9 λιπαρά οξέα (ένας τύπος πολυακόρεστου λίπους) βρίσκονται στο ελαιόλαδο, στο κραμβέλαιο και στο φυστικέλαιο, στο αβοκάντο και στους ξηρούς καρπούς.
Αναλυτικότερα
Το να ακούσετε ότι ορισμένοι τύποι λιπαρών είναι υγιεινοί, ενώ κάποιοι άλλοι όχι μπορεί να σας δημιουργήσει μια μικρή σύγχυση. Ο σωστός τύπος λιπαρών μεγιστοποιεί το μεταβολισμό σας, προστατεύει από καρδιακές νόσους, μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά (όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη D) σε όλο σας το σώμα και βελτιώνει την πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών. Αντιθέτως, ο λάθος τύπος λιπαρών, π.χ. τα τρανς λιπαρά ή τα κορεσμένα λίπη, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών σας.
Για να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, μελέτες δείχνουν ότι για κάθε αύξηση 5% στην κατανάλωση κορεσμένου λίπους σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες, το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε κατά 8%. Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 27% αν αντικαθιστούσαμε το 5% των θερμίδων από κορεσμένα λίπη με την ίδια ποσότητα πολυακόρεστου λίπους.2
Ακούγεται σαν ένας καλός λόγος για να αλλάξετε τον τύπο λιπαρών που καταναλώνετε.
Πηγή:
Paula Mee. Eat Well for Bone Health. 2016.
Wang DD, et al. JAMA Intern Med. 2016;176:1134-45.